Kauppilanmäen nimen historia

Nimi Kauppilanmäki liittyy vahvasti Kauppinen-sukunimeen, joka taas on tullut etunimestä Kauppi. Kauppiset tulivat Kauppilanmäelle Leppävirralta viimeistään vuonna 1599, jolloin veljekset Riekki ja Jussi rakensivat vieretysten talonsa. Riekin talon nimeksi tuli myöhemmin hänen jälkeläisensä mukaan Ristola, Jussin talo nimettiin Pekkalaksi, mutta tunnetaan nykyään Rapakkona.


Kuvassa vanhoja kauppilanmäkisiä tiloja nykyaikaisessa asussaan.
(Kuva Asko Kauhanen)

Vuodelta 1600 löytyy varma maininta Vieremän Kauppilanmäen Riekistä, mutta on mahdollista, että Kauppisia olisi asunut täällä jo ennen sitä. Kauppilanmäen maat olivat tuolloin osa Leppävirran Kauppisten päätilaa, jolloin kaikki asujat merkattiin päärakennuksen sijainnin mukaan Leppävirran veroluetteloon. Vuonna 1600 Ristola ja Rapakko on merkattu Vieremän Kauppilanmäellä asuviksi, vuonna 1662 mainitaan Hoikkalan tila. Vanhoja tiloja ovat myös Kääriälä ja Korkeamäki.
Vieremän kirjassa kerrotaan Kauppilan kylän nimen tulleen verokirjoihin 1650-luvulla. Huomionarvoista on, että Kauppilanmäen nimi on säilynyt vuosisatojen saatossa, vaikkakin kirjoitusasu on välillä ollut mm. ruotsalaisittain Caupila.

Maitolaituri
Maitolaiturit eivät ole vielä tyystin kadonneet Kauppilanmäestäkään
(kuva Anu Rönkkö)