”Kimaltelloo siellä veet,
kohhoo kommeet harjanteet.
Tuullii huojuttelloo hiljoo
heelimöivöö pellon viljoo.”
(Räisäs Oki)  

Palosenjärvi on Vieremän kunnan kolmanneksi suurin järvi. Se on noin 6 km pitkä ja järven levein kohta on noin 2 km.  Palosenjärven kylä on muodostunut järven ympärille. Vieremän kirkonkylälle on matkaa noin 12 km ja Iisalmeen noin 35 km. Palosenjärvi on kylän sydän. Maisemat sen ympärillä ovat moni-ilmeiset, on mäkiä,soita, lehtoja, kallioita, kivikoita ja hietaisia harjanteita. Rikas luonto marja- ja metsästysmaineen on lähellä. Suuret peltoaukeat antavat maisemalle avaruutta ja ovat osoitus kylän maatalousvaltaisuudesta.

 

Palosenjärven maat ovat entisiä Iisalmen pappilan maita. Kylä on ollut syrjässä yleisiltä kulkureiteiltä, joten kiinteää asutusta on tiedossa vasta 18oo-luvulta. Maita ovat käyttäneet erämiehet ja rintamaiden talolliset riista-, kaski- ja laidunmaina. Esihistoriallisia löydöksiä esineistä tai asutuksesta ei ole tiedossa.

Palosenjärven kylään kuuluvat: Rikuli, Riuttamäki, osa Saarisesta ja Kapeavesi.

Palosenjärven vanhimpia taloja ovat: Koiralahti (ent. Kauppila), Laajalahti (ent.Pasala), Hurskaala, Hyttiniemi, Jokiniemi, Riuttamäki, Teeriniemi, Vanha Ryhälä, Juntula ja Rissala.

Sotien jälkeen kylään tuli siirtolaisasutuksen myötä monta uutta taloutta. 1950-luvulla valmistuivat  Palosenjärventie, Riuttamäentie ja Saarisentie. Samalla vuosikymmenellä  valmistui myös kylän koulu, joka on lakkautettu. Nykyisin koulu on yksityiskäytössä, mutta toimii myös kyläläisten kokoontumispaikkana sovittaessa.

Nykyisin kylällä on asukkaita noin 18o, kesäisin kesäasukkaiden kanssa noin 200. Kylällä asuu ihmisiä vauvasta vaariin. Uusia taloja rakennetaan ja entisiä korjataan. Nuoria perheitä on muuttanut kylään. Lapsia syntyy miltei vuosittain. Kylällä on elämisen ja yrittämisen meininki.

Tärkein elinkeino on maatalous. Suurin osa tiloista on lypsykarjatiloja ja jonkin verran emolehmä tai muuta eläintuotantoa. Muutamalla tilalla on myös hevosia. Kylän raitilla voi vastaan tulla harjoitus-ajokärryjen eteen valjastettuja ravureita lenkillä. Perinteisiä maalaistaloja isäntineen ja emäntineen on enää harvassa. Monet käyvät ansiotyössä kylän ulkopuolella ja hoitavat taloa ansiotyön ohella. Kylältä löytyy myös palveluyrityksiä: kone-, kaivu-, hirsirakennus-, taksi-, talkkari-, hieroja-, vapaa-ajanvietto- ja pitopalvelua.

Palosenjärven kylällä on kaksi yleistä uimarantaa, Rikulissa sillan luona ja Saarisilla Kantenmäentien varressa.