Palosenmäki

Palosenmäki, kylä jossa mäeltä näkyy toinen mäki. Kyläkeskus sijaitsee noin 10 km Vieremän taajamasta pohjoiseen. Kylän sijainti peruskartalla (tästä linkistä).  

Kylän pinta-ala on 8500 ha ja se rajoittuu idässä Jäniskoskelle ja Talvimäkeen, pohjoisessa Levämäkeen, lännessä Yläkotvakkoon, Alakotvakkoon ja Kotvakkojokeen, etelässä Pöytämäkeen ja Pirttimäkeen. Maasto on mäkistä ja kylän eri alueet onkin nimetty mäkien mukaan: Pöytämäki, Pirttimäki, Pitkämäki, Palosenmäki, Mankilanmäki ja Karankamäki. Korkeimpia paikkoja ovat Pitkämäki, Kellberginmäki ja Koiramäki. Kylä on maatalousaluetta. Suora tie Kajaanin tielle kulkee kylän läpi ja sen varrella sijaitsee Talaskankaan luonnonsuojelualue.

Kylämme arvokkuus piilee seesteisessä ja rauhallisessa maalaismaisemassa. Silmiä hivelevää kauneutta on maisemassa, jossa mäeltä siintää toinen mäki. Vanhoissa, hylätyissä, autioituneissa taloissa on kylän historian tunnelmaa. Ajana patinoimat seinät ovat karulla tavallaan kauniita, vastakohtana nykymuotoiselle asumiselle, eläville pihapiireille ja moderneille navettarakennuksille.

Karpin kiviaita.jpg

Kylään mahtuu viljavia peltoja, karua kalliota (esim. Hallakalliot), eläväistä metsää soineen, lähteineen (esim. Pönkälähde), puustoineen ja lampineen (esim. Riihilampi ja Mäkijärvi). Ei tarvitse poiketa paljon pihapiiriään pidemmälle, kun metsän monimuotoinen eläimistö tulee tutuksi. Jänikset, lukuisat erilaiset linnut, ketut ja ilvekset, myös susi ja karhu vaeltavat lähellä.

Talvinen maisema on kaunis tykkylumen kerääntyessä puihin. Illan sininen hetki on myös kaunis harvinaisuus, jota ei esimerkiksi Etelä-Suomessa koe. Myös kirkas tähtitaivas näkyy täällä aivan eritavalla. Voit erottaa jopa tähtisumuja, joita et enää muistanut olemassa olevankaan. Revontulet eivät myöskään ole harvinaisuus.

Lumimetsä 475.jpg

Syksyisin kiivetessäsi mäelle voit ihailla kaunista väriloistoa pitkänkin matkan päähän. Silloin myös runsaat puolukka-, mustikka- ja vattu- sekä sienisadot värjäävät aluskasvillisuuden korkeudelta maisemaa. Kesäinen auringonlasku värjää taivaan väreillään, rauhallinen, hiljainen hetki on ikimuistoinen. Silloin myös runsaslukuinen kukkien väriloisto esittelee ojanpenkoilla ja pellonpientareilla parhaita puoliaan.

palosenmäki.png