Palosenmäen kyläseura

Palosenmäen kyläseura perustettiin vuonna 1998 yhdistämällä kylällä toimineet Palosenmäen maa- ja kotitalousseura sekä Palosenmäen kylätoimikunta. Samalla Palosenmäen kyläseura rekisteröitiin yhdistykseksi.

Kyläseuran tarkoituksena on koota alueella asuvat ihmiset yhteen toimimaan kylä- ja asuinyhteisön hyväksi. Yhdistys järjestää erilaista toimintaa jäsenten aineellisen, henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä tietojen ja taitojen kehittämiseksi ja kartuttamiseksi.

Tärkein päätäntävalta kylän asioista on kyläkokouksella, joka kokoontuu kerran vuodessa ja tarvittaessa myös silloin, kun päätettävänä on kylän kannalta merkittäviä asioita. Kyläseuran asioita hoitaa johtokunta, johon kuuluvat Kaija Jauhiainen puheenjohtaja, Liisa Uotinen sihteeri ja jäseninä Ellen Kellberg, Leo Hentilä ja Hannu Jauhiainen. Rahastonhoitajan ja johtokunnan jäsenenä on myös Sirpa Kumpulainen.


Kylätalo Koivula

Kylätalo Koivula.

Kylätalo on entinen Palosenmäen kyläkoulu. Kyläseura vuokrasi koulun kunnalta 1.1.2003 alkaen ja osti kiinteistön kunnalta 19.12.2006.  Kylätalon nimestä järjestettiin kyläläisille kilpailu ja se sai nimekseen Kylätalo Koivula.

Kyläkoulun lakkauttamisesta oli kulunut useita vuosia ja tiloja oli käytetty varastona. Kylätalon kunnostaminen oli koko kylänväen yhteinen voimanponnistus ja tiloja kunnostettiin talkoilla. 

 

Lahjoituksena saatiin taloista pöytiä, penkkejä ja astioita. Kyläseura on ostanut lisää kalusteita ja keittiövälineistöä.  Rakennuksessa on kolme asuinhuoneistoa, jotka ovat vuokrakäytössä. Kyläläisten käytössä on kolme luokkahuonetta, liikuntasali ja keittiö.

Alussa taloa lämmitettiin puilla ja puut hankittiin talkoilla, lämmityksen hoito oli vuokralaisilla. Vuosi sitten lämmitysjärjestelmä uusittiin pelletillä toimivaksi. Lämmitysjärjestelmän uusiminen oli Ylä-Savon Veturi ry:n Kylähanke. Rahoitusta saatiin Pohjois-Savon TE –keskukselta ja Veturin kuntarahasta, loput rahoitettiin kyläseuran varoista ja tehtiin talkootyöllä.

Kylätaloa ja astiastoja voi vuokrata.  Lisätietoja  kylä tiedottaa sivulta.