Aikaisempi hanketoiminta

Vuoden 2001 lopulla tuli tieto, että kunta laittaa Palosenmäen koulurakennuksen kylmilleen. Koulutyö lakkasi koulurakennuksessa keväällä 1997. Kuvassa äitienpäiväjuhla kevällä 1996.

Äitienpäivä1996 475.jpg

Kyläseuran ja kunnan välillä tehtiin 10 vuotta kestävä vuokrasopimus 1.1.2003. Kylätalon nimestä järjestettiin kyläläisten keskuudessa kilpailu ja nimeksi tuli Kylätalo Koivula. Toiminta aloitettiin siivoustalkoilla ja koulupuolen tilojen kunnostuksella. Talkoisiin osallistui runsas joukko kylän naisia. Myös miehet tekivät pieniä remonttihommia.

Taloista kerättiin pöytiä ja tuoleja ja haettiin vintiltä vanhat koulupulpetit. Kalustoa saatiin kasaan sen verran, että pidettiin äitienpäiväjuhla ja samalla kylätalon avajaiset äitienpäivänä.

Kylätalolle on hankittu uusia pöytiä ja penkkejä ja keittiöön juhlien järjestämiseen tarvittava välineistö. Kyläseuralla oli jo valmiina 50 hengen kahviastiasto. Kunnalta on saatu käytetyt biljardi- ja pingispöytä.

Vuokrasuhteen alkaessa talon asuinhuoneistoissa oli kaksiossa ja kolmiossa vuokralaiset, mutta yksiön tilat olivat tyhjillään. Myöhemmin kaikkiin tiloihin saatiin vuokralaiset.

Kunnalta saatiin lämmityspuut kesään saakka. Kesällä ostettiin koivutukkeja, jotka kylän miehet katkoivat talkoilla. Alkutalven lämmitys hoidettiin kyläläisten toimesta, mutta keväällä saatiin uusi vuokralainen, joka otti lämmityksen tehtäväkseen.

Kylätalon ympäristöä raivattiin ja 4H-kerholaiset tekivät perennapenkin pihalle. Jokainen kerholainen toi kukkapenkkiin oman taimen kotoaan. Kesällä 2004 aloitettiin ikkunoiden ja ovenpielien ulkopuolen maalaus. Kylätalon käytössä olievien tilojen siivous on hoidettu talkootyönä kuten ulkomaalaus vuonna 2012.

Koivulan maalaus 2012.jpg

Koulun alueen maisemanhoitosuunnitteluun ja kasvien kartoittamiseen osallistui Pohjois-Savon maaseutukeskuksen maisemanhoidon neuvoja.

Kesällä 2005 kylällä käynnistyi hanke kylätalon lämmitysjärjestelmän uusimiseksi sekä kyläkuvan ehostamiseksi posti- ja heittolaatikoita yhtenäistämällä. Hanke on Ylä-Savon Veturin kylähanke ja sen päärahoittajana toimii Pohjois-Savon TE-keskus (EMOTR ja valtion rahoitus). Loput rahoituksesta tulee Ylä-Savon Veturin kuntarahana sekä kylän omarahoitusosuutena.