SF-CARAVAN Hiilimutka

Caravanalue sijaitsee Salahmi-järven rannalla. Alueella on Langaton internet-yhteys, kesäisin puulämmitteinen rantasauna, grillikota, grillikatos, mahdollisuus kalastukseen ja muuhun ulkoiluun, hiekkaranta ja lapsille leikkipaikka. Vuonna 2009 Hiilimutka oli vuoden paras SFC-alue.

Hiilimutka 2.JPG

 


Historia
Nimi Hiilimutka on peräisin ruukin toiminnasta, jossa poltettiin hiiltä koko tämän ruukin toiminnan ajan. Toinen sana "mutka" on peräisin siitä, että ennen tiessä oli paha mutka, jossa sattui erilaisia vahinkoja. Ruukilla työskenteli 1880-luvulla 250 henkeä. Malmia on myös nostettu Salahmin lähellä olevista järvistä. Hiilen polttouunien jälkiä löytyy vieläkin alueen maaperästä. Samoin hiiltäkin. Myös koulua on pidetty ruukin työntekijöille vuonna 1855. Koulu oli ensimmäinen koko Ylä-Savon alueella.

 


Possan kota

Salahmin metsästysseura rakensi kodan talkootyönä Sormulanmäkeen Possankankaalle. Kota on kaikille vapaasti käytettävissä. Siellä voi esimerkiksi paistaa makkaraa. Kodalla on valmiina puuta tulentekoa varten. Kota on iso ja sinne mahtuu paljon väkeä. Salahmin metsästysseura on saanut "Vuoden teko" -tunnustuspalkinnon kodan tekemisestä. Kodalla olevan vieraskirjan mukaan se on kovasti käytössä, ja siellä on metsästykseen ja likuntaan sopivat maastot.

 

Salahmin tsasouna

 

Salahmin tsasouna eli Pyhän Nikolauksen tsasounan suunnitteli  arkkitehti Ilmari Ahonen. Rukoushuoneen vihki käyttöön 22.10.1961 arkkipiispa Paavali. Kesällä 2005 tsasouna maalattiin talkoilla ulkoapäin. Kesän 2006 aikana toimeenpantiin mittava sisätilojen remonttityö, joka tehtiin suurelta osin talkootyönä, jossa vastuun ovat kantaneet Vieremän tiistaiseuralaiset ja tsasounan rukoilijat. Ostopalveluina osan työstä teki kehypaja Iisalmesta. Tsasounan remontin suunnitteli arkkitehti Sakari Siitonen niin ikään talkoontyönä ja isä esipaimen Panteleimonin kannustamana. Tsasouna vihittiin remontin jälkeen uudelleen käyttöön 16.-17.12.2006. 

tsasouna.jpg

 

K-Extra A. Nissinen

 

Kaupan perustivat Maija ja Kauko Nissinen vuonna 1954. Aluksi kauppa toimi asuinhuoneistossa.
Vuonna 1969 rakennettiin uusi kaupparakennus lähelle Ouluntietä. Kauppaa peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 1980. Nykyiset kaupan omistajat ovat Anja ja Arto Nissinen. Alkuaikoina kaupassa oli maatalous-, rakennus- ja elintarvikkeiden sekä polttoaineiden jakelu. Nykyään kaupan palveluihin kuuluvat elintarvikkeet, polttoainejakelu, veikkauspiste, kahvio ja maataloustuotteet.

K-Extra.JPG