Valkeiskylän historiaa

Valkeiskylän oli ennen osa Iisalmen maalaiskuntaa. Erosi Iisalmesta 1922,  jolloin Vieremästä tuli oma kunta.

Lähdettyään Iisalmen pappilassa Aleksanteri vaihtoi hevosia Valkeiskylässä noin 20 kilometrin päässä Iisalmesta. Vaihdon aikana hän jutusteli paikallisen rahvaan kanssa ja kyseli heidän elämästään. Kun hän hevosten vaihdon jälkeen jatkoi matkaansa paikalle kerääntynyt rahvas puhkesi spontaanisti suosionhuutoihin. Ihmiset olivat niin innostuneita arvokkaasta vieraastaan, että keisarin käynnin kunniaksi hakkasivat suuren hongan kylkeen hänen vierailupäivämääränsä. Sen jälkeen keisari saapui Vieremässä sijaitsevaan vanhaan Nissilän kestikievariin elokuun 27. päivän iltasella.

katso myös allaoleva liitetiedosta


Alexsanteri I.jpg

Hylätystä kyläkoulusta kansakoulumuseo

Esko Karppanen, teksti

2.jpg

Kun 30 vuotta oli kulunut Suomen ensimmäisestä kansakouluasetuksesta, Iisalmen, nykyisin Vieremän, Valkeis-kylälle perustettiin kansakoulu. Kaunis hirsirakenteinen koulutalo ehti seitsemän vuosikymmenen mittaan kokea kovia. Nyt siinä toimii kansakoulumuseo

Valkeiskylän kansakoulu aloitti 1896 ja pääsi omaan koulurakennukseen 1898. Vuonna 1968 Valkeisten koulu muutti Karankajärven rannalle ja vuoden 1974 peruskouluasetuksen myötä nimikin muuttui Valkeisen ala-asteeksi. Vieremän kunta möi Valkeisten vanhan koulun ja lopulta se päätyi kehnossa kunnossa lautatarhaksi.

Vuonna 1927 koulun opettajana aloitti Aili Heiskanen, joka teki elämäntyönsä Valkeisilla. Hänen tyttärensä, sittemmin Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden apulaisprofessori Sirkka Heiskanen-Mäkelä muutti eläkepäivilleen Iisalmeen eikä voinut kauan surra entisen koulunsa kohtaloa vaan osti sen – jopa salaa mieheltään. Heiskanen-Mäkelä palkkasi kouluun kolmeksi kesäksi kolme remonttimiestä ja auttoi itse puolisonsa kanssa minkä kerkesi. Niinpä nyt 88-tien varrella aivan Iisalmen ja Vieremän kuntien rajalla seisoo kaunis koulutalo, jossa sijaitsee yksityisin voimin ylläpidetty kansakoulumuseo.

Yksi luokkahuone on sisustettu aidoin, 50-luvun paripulpetein, urkuharmonein ja opettajanpöydin. Esineistö oli säilynyt osin kunnan vinteillä, osin yksityiskodeissa. Kaapit pursuvat mustepulloja ja -kyniä, kynäkoteloita, vihkoja ja oppikirjoja useilta vuosikymmeniltä.

Opettajat myös asuivat kouluilla. Täällä opettajan olohuoneesta astuttiin suoraan luokkaan. Museoon kuuluu alkuperäisillä huonekaluilla sisustettu opettajan asunto.

Emeritusprofessori Heiskanen-Mäkelä on toimittanut koulun 100-vuotisjuhlakirjan Valkeisten kansakoulusta Valkeisen ala-asteeksi. Vuonna 1996 valmistunut teos poikkeaa virkistävästi edukseen, sillä mukaan on poimittu koulun historiaa elävästi valottavia pöytäkirjanotteita. 1908 koulu sai lisäsiiven ja tuon vuoden pöytäkirja tietää kertoa, että "päätettiin tiettää (!) rakennuksen harjat ristiin, joten takasivulle uuden rakennuksen kohdalle jääpi rontta" ja "entisen rakennuksen katto päätettiin korjata ja voiella (!) lakalla. 1943 päätettiin koulun keittolaan hankkia "korvo marjain säilömistä ja toinen lihan suolaamista varten".

Valkeisten vanha koulu tarjoaa myös näyttelytiloja seudun taiteilijoille ja kudontaverstaan kylän martoille. Koulumuseo on järjestänyt itsekin näyttelyitä, mm. Lönnrot- ja Kauppis-Heikki -näyttelyt näiden juhlavuonna. Museo on auki kesäkuulta syyskuulle ja ennakkotilauksesta ryhmille muinakin päivinä.

Valkeiskylän kansakoulumuseo, Ouluntie 1112, puh. 040 747 0903.

Vieremän Eteläinen koulu

 

Koulu sijaitsee keskellä Karankajärven laajoja peltoaukeamia. Koulussa käy oppilaita Vieremän kunnan eleläisistä osista: Konolanmäestä, Haajaisilta, Tikanniemestä, Kumpumäestä ja tietenkin Valkeiskylältä. Vieremän kirkonkylälle on matkaa koululta seitsemän kilometriä ja Iisalmeen 15 kilometriä.
Koulutyö Valkeisilla aloitettiin jo vuonna 1896 nykyisessä Parvialassa. Oman koulurakennuksen Valkeinen sai vuonna 1898 Ouluntien varteen. Tässä rakennuksessa toimii nykyisin Sirkka Mäkelä-Heiskasen omistama koulumuseo.
Nykyinen koulurakennus Karankajärvelle valmistui vuonna 1956 (Karankajärven koulu), mutta siinä pidettiin aluksi keski- ja kansalaiskoulua. Syksystä 1968 tilat ovat olleet Valkeisten koulupiirin käytössä (Valkeisten koulu). (Alajuuma: Vieremän satavuotiaan koululaitoksen vaiheita).
Syksystä 2007 koulun nimi on ollut Vieremän Eteläinen koulu, jossa annetaan opetusta esikoululaisille ja vuosiluokille 1 - 6.
Koulumme sijaitsee keskellä luontoa. Koulun takana sijaitseva metsä tarjoaa oppilaille hyvät liikuntamahdollisuudet lenkkipolkuineen ja hiihtolatuineen. Metsä on myös ahkerassa käytössä majojen rakentelupaikkana. Koulun pihalla sijaitsevat uudet leikkitelineet, liikuntakenttä sekä laavu, jonne kokoonnumme yhteisiin opiskelu- ja makkaranpaistohetkiin. Huoltorakennuksessa olevat leikkimökki ja -kauppa ovat varsinkin pienten oppilaiden suosiossa. Välituntien aikana piha  on täynnä toimintaa.
Teemme kiinteästi yhteistyötä koulumme vanhempainyhdistyksen, seurakunnan, 4H-yhdistyksen ja koulun alueella sijaitsevien muiden järjestöjen kanssa. Koulumme ovet ovat avoinna. Yhteistyön avulla voimme saavuttaa tavoitteemme ja mottomme: ETELÄISELTÄ KOULULTA EVÄITÄ ELÄMÄÄN!

Vieremän Eteläinen koulu

Nimi
Alexsanteri1.rtf (643,9 kB)