Varhaiserityiskasvatus

Lapsi voi tarvita tukea yhdellä tai useammalla kehityksen osa-alueella. Varhaiserityiskasvatuksen tehtävänä on lapsen tuen tarpeen mahdollisimman varhainen tunnistaminen, tuen tarpeen arviointi, tuen järjestäminen, mahdollisiin jatkotutkimuksiin ohjaaminen sekä monialainen yhteistyö. Tarkoituksena on turvata lapselle laadukas ja lapsen yksilölliset tarpeet huomioiva varhaiskasvatus. Tavoitteena on, että jokainen lapsi omine taitoineen voi osallistua ryhmän toimintaan mahdollisimman täysipainoisesti.

Lapsen tuen tarpeen arvioinnin lähtökohtana on huoltajien ja kasvatushenkilöstön lapsesta tehtyjen havaintojen yhteinen tarkastelu tai aiemmin todettu lapsen tuen tarve. Tuen tarvetta arvioitaessa, suunniteltaessa ja toteuttaessa oleellista on tunnistaa lapsen vahvuudet ja kehitystarpeet sekä muodostaa hänestä kokonaiskuva. Tärkeintä on tukea lapsen myönteisen minäkuvan ja terveen itsetunnon kasvua. Konkreettiset tukitoimet aloitetaan heti, kun tuen tarve on havaittu. Tuen tarve, tavoitteet ja menetelmät kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Suunnitelma laaditaan yhdessä lapsen huoltajien, varhaiskasvatuksen henkilöstön, varhaiskasvatuksen erityisopettajan sekä mahdollisten yhteistyötahojen (esim. puheterapeutti, toimintaterapeutti, sosiaalityöntekijä) kanssa. On tärkeää, että tavoitteita ja tukitoimia arvioidaan jatkuvasti lapsen arjessa.

Varhaiskasvatuksessa työskentelee varhaiskasvatuksen vastaava opettaja/erityisopettaja, joka vierailee lapsiryhmissä ja ohjaa tuen asioissa muuta varhaiskasvatuksen henkilöstöä

Lapsesi tuen tarve tulee selvittää varhaiskasvatussuunnitelman laatimisen yhteydessä. Työhön voi sinun ja varhaiskasvatuksen henkilöstön lisäksi osallistua esimerkiksi psykologi, puheterapeutti tai toimintaterapeutti.

Hakemisesta ilmoitetaan päivähoidon www-sivuilla ja paikallislehti Miilussa. Päivähoitoon voi hakea sähköisesti tai paperilomakkeella.

Päivähoitoon hakeminen käy helpoimmin sähköisellä hakulomakkeella. Vieremällä asuva tai kuntaan muuttava perhe voi hakea sähköisesti lapselle kunnallista päivähoitopaikkaa.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

Lasten päivähoitopaikkaa voi hakea ympäri vuoden. Hakemus on tehtävä viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee päivähoitopaikan. Jos hoidon tarve johtuu opiskelusta tai työllistymisestä eikä tarpeen ajankohta ole ennakoitavissa, tulee päivähoitopaikkaa hakea välittömästi kun tarve selviää, kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan.

Elokuun alussa alkaa uusi toimintavuosi ja uudelle toimintavuodelle haetaan päivähoitopaikkoja kevättalvella, pääsääntöisesti maaliskuussa.

Puhelinasiointi

Varhaiskasvatuksen johtaja

Varhaiskasvatuksen johtaja vastaa kunnan varhaiskasvatuspalveluista ja toimii perhepäivähoidon ohjaajana.

Lisää tietoa
Puh. +358 40 8610281

Lomakkeet

Hakemus varhaiskasvatukseen

Päivähoitohakemus Vieremän päiväkoti Nuppulaan.

Lisää tietoa
Lataa lomake

Varhaiskasvatuksen muistutus

Varhaiskasvatuksen laatuun tyytymättömällä vanhemmalla tai muulla huoltajalla on oikeus tehdä muistutus toiminnasta.

Lisää tietoa
Lataa lomake

Palvelupaikat

Päiväkoti Nuppula

Viihtyisässä, Vieremän keskustassa rauhallisella paikalla sijaitsevassa päiväkoti Nuppulassa on kolme lapsiryhmää joista yksi on vuorohoitoryhmä.

Härköniementie 16, 74200 VIEREMÄ

Aukioloajat

Kaikki tiedot

Varhaiskasvatuksen toimisto

Varhaiskasvatuksen toimisto sijaitsee päiväkoti Nuppulan tiloissa.

Härköniementie 16, 74200 VIEREMÄ

Aukioloajat

Ma - Ti: 08:30 - 15:30
Ke - To: 08:30 - 15:30
Pe: 08:30 - 15:30

Kaikki tiedot

Jos lapsesi tarvitsee tukea fyysisen syyn tai tietoihin, taitoihin, tunne-elämään tai sosiaaliseen kehitykseen liittyvän syyn takia, kunta pyrkii joko toteuttamaan tuen nykyisessä varhaiskasvatuspaikassa tai löytämään lapsellesi paremmin sopivan paikan.

Lapsesi tukeminen voi olla erilaisia toiminnallisia ratkaisuja, eriytettyä pienryhmätoimintaa tai osa muuta päiväkoti- ja varhaiskasvatustoimintaa. Apuna voi olla varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Lastasi tuetaan monialaisena yhteistyönä terveydenhoitajien, psykologien, sosiaalityöntekijöiden, musiikkiterapeuttien, toimintaterapeuttien, puheterapeuttien, perheneuvolan, lastenpsykiatrian ja koulun kanssa.

Varhaiskasvatuslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180540

Liittyvät palvelut

Ilmoitus terveyshaittaepäilystä

Katso tiedot

Varhaiskasvatus

Katso tiedot

Tilapäinen varhaiskasvatus

Katso tiedot
Näytä kaikki liittyvät palvelut