Vieremän sivistyslautakunta on päättänyt kokouksessaan 14.4.2020, että kansalaisopiston kevätlukukauden kesken kautta päättyneiden kurssien pitämättömien tuntien osalta opintomaksuja ei palauteta.  Syksyllä 2020 ne kurssit, joiden opetus ei jatkunut etänä 16.3. jälkeen, aloittavat kahta viikkoa aikaisemmin 7.9. ja kurssimaksua ei koroteta vaikka tuntimäärä on suurempi kuin syksyllä 2019.

 

Vieremän kansalaisopoiston saavutettavuusseloste

Alla oleva saavutettavuusseloste koskee palvelua https://opistopalvelut.fi/vierema/ ja on laadittu/päivitetty 8.10.2020. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Saavutettavuusseloste.pdf

 

Yleisöluennot

 

Etäluennot

Nämä maksuttomat ikääntyvien yliopiston kaikille avoimet etäluennot toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston kanssa. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulevista yhteistyökumppaneiden järjestämistä luennoista (jotka eivät ole tässä listauksessa), ilmoitamme lehdessä, kunnan nettisivuilla ja kansalaisopiston facebook-sivuilla.

 

Jäseniä särkee ja niveliä kolottaa - reumataudit ja niiden uudistunut hoito

Kunnanvirasto, valtuustosali, ke 30.9. klo 14 - 16

Luennoi reumatologian professori Tuulikki Sokka-Isler, Itä-Suomen yliopisto ja KSSHP

 

Eläinten värikäs viestintä

Kunnanvirasto, valtuustosali, ke 18.11. klo 14 - 16

Luennoi akatemiaprofessori Johanna Mappes, JYU

 

Hyvä, paha aggressio – vihainen nainen

Kunnanvirasto, valtuustosali, ke 25.11. klo 14 - 16

Luennoi psykologi, psykoanalyytikko Elina Reenkola

 

 

 

OPISTOINFO LUKUVUOSI 2020 - 2021

Opinto-opas 2020-2021 on jaettu to 6.8. postin mukana Vieremän talouksiin ja julkaistu opiston nettisivulla.Ilmoittautuminen kursseille alkaa torstaina 13.8. klo 9.00 osoitteessa www.vierema.fi > kansalaisopiston kurssit tai tästä linkistä www.opistopalvelut.fi/vierema tai puhelimitse 0400 370132. Sähköpostilla ja tekstiviestillä ei voi ilmoittautua. Useimpiin kursseihin, lukuun ottamatta Kyläkööriä, Veteraanikuoroa ja Haajaisten kuntovoimistelua on sitova ennakkoilmoittautuminen viimeistään 27.8.2020. Viikolla 39 alkaville kursseille on sitova ennakkoilmoittautuminen 10.9. mennessä.

Musiikin yksilöopetukseen (yksinlaulu, piano, kantele) on sitova ennakkoilmoittautuminen 13.8.-27.8. vain puhelimitse opiston toimistoon 0400 370132. Katso kurssin ilmoittautumisaikataulu ko. kurssin tiedoista.

 

TOIMINTAVUODEN 2020 - 2021 OPISKELU- JA LOMA-AJAT

Syystoimintakauden opintokurssit kokoontuvat pääsääntöisesti 7.9. - 29.11.2020 ja kevään toimintakauden kurssit 7.1. - 28.4.2021. Ne kurssit, jotka eivät koronavirusepidemian johdosta voineet jatkaa opetusta keväällä 2020 etäopetuksena 16.3. jälkeen, aloittavat syksyllä jo 7.9. alkavalla viikolla. Loma-aikoina syyslomalla 12. - 18.10.2020, talvilomalla 8. - 14.3.2021 sekä pääsiäislomalla 2. - 5.4.2021 ei anneta opetusta. Poikkeuksista aikatauluihin ilmoitetaan kurssikohtaisissa tiedoissa.

 

KURSSIMAKSUT

Opintomaksu on kurssikohtainen, samoin mahdollinen materiaalimaksu. Kaikki opintomaksut laskutetaan, lisäksi joillakin kursseilla on materiaali- tai tarvikemaksuja. Yleisöluennot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Opetusministeriön myöntämää opintoseteliavustusta on käytettävissämme. Se mahdollistaa kurssimaksujen alentamisen tietyille ryhmille. Syyslukukauden aikana on senioreilla (63 vuotta täyttäneet), eläkeläisillä, alhaisen pohjakoulutuksen omaavilla ja työttömillä mahdollisuus hakea opintoseteliavustusta yhden kurssin maksun alentamiseen 50 %:lla. Kevätlukukauden osalta mahdollisesta alennuksesta päätetään, kun nähdään avustuksen käyttö syyslukukaudelta. Maahanmuuttajille kaikki kurssit ovat ilmaisia. Opintosetelietuutta haetaan kansalaisopiston ilmoittautumislomakkeella vtäyttämällä ko. kohta lomakkeesta. Avustusta myönnetään opetusministeriöltä saadun rahan puitteissa.

Yllä mainitun opintoseteliavustuksen lisäksi työttömät saavat 50 %:n alennuksen esittäessään opettajalle Kelan tai Työttömyyskassan edellisen kuukauden maksutositteen tai TE-toimiston antamalla todistuksella. Lapset saavat myös 50 %:n alennuksen, jos molemmat vanhemmat ovat työttömiä. Opiskelijat (toisen asteen jne.) saavat myös 50 %:n alennuksen kurssimaksuista. Ilmoita omasta alennuksestasi opiston toimistoon tai  sähköisen lomakkeen ”lisätietoja järjestäjälle” –kohdassa.

 

ILMOITTAUTUMINEN JA OPINTORYHMÄN KÄYNNISTYMINEN

Opinto-opas 2020-2021 on jaettu to 6.8. postin mukana Vieremän talouksiin ja julkaistu opiston nettisivulla. Ilmoittautuminen kursseille alkaa torstaina 13.8. klo 9.00 osoitteessa www.vierema.fi > kansalaisopiston kurssit tai tästä linkistä www.opistopalvelut.fi/vierema tai puhelimitse 0400 370132. Sähköpostilla ja tekstiviestillä ei voi ilmoittautua. Useimpiin kursseihin, lukuun ottamatta Kyläkööriä, Veteraanikuoroa ja Haajaisten kuntovoimistelua on sitova ennakkoilmoittautuminen viimeistään 27.8.2020. Viikolla 39 alkaville kursseille on sitova ennakkoilmoittautuminen 10.9. mennessä. Musiikin yksilöopetukseen (yksinlaulu, piano, kantele) on sitova ennakkoilmoittautuminen 13.8.-27.8. vain puhelimitse opiston toimistoon 0400 370132. Katso kurssin ilmoittautumisaikataulu ko. kurssin tiedoista. Lukuvuoden mittaisilla kursseilla syksyllä tehty ilmoittautuminen kattaa myös kevätkauden. Jos haluat osallistua vain syyskaudella, ilmoita kevätkauden peruutus toimistoon. Useimmissa kursseissa ennakkoon ilmoittautuneita tulee olla vähintään seitsemän, jotta kurssi voidaan aloittaa. Kurssien alaikäraja on 13 vuotta lukuun ottamatta musiikin yksilöopetusta (piano, kantele), joissa se on 7 vuotta.

Koko lukukauden tai lukuvuoden pituisissa kursseissa on yhden kerran tutustumisoikeus. Lyhytkursseilla ei ole tutustumisoikeutta. Ellei ennakkoon ilmoittautunut saavu kurssin ensimmäiselle opintotunnille, hän menettää opiskelupaikkansa. Opiskelija, joka on poissa kurssilta kolme kertaa peräkkäin (ilman sopimusta), menettää opiskelupaikkansa.

 

ILMOITTAUTUMISEN PERUUTUS

Ilmoittautuminen on myös sitoumus opintomaksun maksamisesta! Mikäli et voi osallistua kurssille, peru se heti. Aiheettoman laskun välttämiseksi peruutus on aina tehtävä suoraan opiston toimistoon puh. 0400 370132.

 

OPETUSKERRAN PERUUTUS

Joka viikko kokoontuva ryhmä voi peruuntua kerran lukukauden aikana (esim. opettajan sairastuminen) eikä sitä korvata opiskelijoille. Mikäli peruutuskertoja tulee enemmän, hankitaan sijainen tai pidetään myöhemmin korvaava kerta. Opintokerran peruuntumisesta ilmoitetaan opiskelijoille henkilökohtaisesti.

 

ETÄOPISKELU

Kansalaisopisto välittää opetusta myös videovälitteisesti. Kehonhuoltotunteja ja erikseen tiedotettuja luentoja voi seurata vaikka kotona tai kylätalolla. Seuraamiseen tarvitaan nettiyhteys ja tietokone. Opistolta saa linkin, jonka kautta kirjaudutaan ohjelmaan. Mikäli koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia lähiopetukseen lukuvuonna 2020-2021, toteutamme mahdollisuuksien mukaan kursseja etäopetuksena.

 

Opinto-ohjelmaan tulevista muutoksista, uusista opintokursseista ja luennoista ilmoitetaan paikallislehdissä, paikallisradiossa, Vieremän kansalaisopiston Facebook-sivuilla sekä Vieremän kunnan tiedotussivuilla Internetissä, osoitteessa  www.vierema.fi, seuraa polkua palvelut / vapaa-aika / kansalaisopisto.

 

ONKO KEHITETTÄVÄÄ DIGITAIDOISSA?

Nyt digitaidot kuntoon! Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kansalaisopistojen yhteinen Aikuisten perus- ja digitaidot –hanke jatkuu 30.6.2021 saakka. Hankkeen puitteissa kokoontuu maksuton digikahvila torstaisin Huoltamo Kauppisen tiloissa klo 12.00-13.30 ajalla 17.9. – 3.12. ja 7.1.-22.4. Tervetuloa mukaan milloin vain ja niin usein, kuin haluat. Ota oma laite mukaan: älypuhelin, tabletti tai läppäri. Digikahvilaa vetää Jouko Kastarinen.

Hankkeen puitteissa on myös kylien ja yhdistysten mahdollista saada maksutonta digiopastusta ja myös henkilökohtainen opastus onnistuu. Näissä asioissa ota yhteyttä Ilkka Nykäseen p. 040 6372335 tai ilkka.nykanen@vierema.fi. Ilkan vetämänä aloittaa pe 18.9. kunnantalolla Digialoittelijat klo 10 ja Digijatkajat klo 12, ne ryhmät ovat jo täynnä mutta voit kysyä toimistolta varapaikkaa.


 

KEHONHUOLTOTUNNIN SEURAAMINEN ETÄNÄ

Kehonhuoltoryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 15.00-15.45 vanhalla kirjastolla ajalla 23.9.-25.11.2020 (ei 14.10.) ja keväällä 13.1.-28.4.2021 (ei 10.3.). Tuntia voit seurata kotonasi, ohjeet tässä:

Laita koneesi päälle n. varttia ennen tunnin alkamista ja testaa laitteesi toimivuus (esim. onko päivitykset ajantasalla).  Voit seurata lähetystä myös tabletilla tai älypuhelimella, mutta siinä tapauksessa kannattaa ladata sovelluskaupastasi ilmainen adobeconnect-sovellus.

 Kirjaudu osoitteeseen https://kol.adobeconnect.com/kehonhuolto

Kirjaudu kohtaan ”guest” vieraana ja kirjoita kohtaan ”name” nimesi ja klikkaa luokkaan ”enter room”.
Ponnahdusikkunan (tips for using adobe connect) voit sulkea ruksista tai klikata joka ruudussa ”next”.
Yläpalkissa on torven kuva. Klikkaa ja säädä volyymia. Älä laita ”mute my speakers” –se hiljentää äänen.
Et tarvitse käyttää mikrofonia, mutta tarkista, että ääni kuuluu ja opettajan kuva näkyy.
Jos tulee ongelmia, voit ruksilla lähteä ulos ”luokasta” ja uudelleen kirjautua ”luokkaan”. Varmista kuitenkin, ettei sinulla ole auki kahta tai useampaa selainta/”luokkaa”, koska silloin ei ääni välttämättä kuulu.

 

 

Vieremän veteraanien nettisivusto

Vieremän veteraanien uusi nettisivusto on julkaistu. Vieremäläisiä sotaveteraaneja on haastateltu vuosien aikana. Nyt julkaistulle sivustolle on koottu näitä veteraanien sotatarinoita, kuvia sotien ajoilta ja uudempaa kuvamateriaalia taistelupaikoilta sekä Vieremän historiaa vuodesta 1918 alkaen.
Sivuston materiaalia lisätään edelleen ja uusia tarinoita julkaistaan. Tarinoita voi tulla myös kirjoittamaan ottamalla yhteyttä sivuston kautta, Vieremän kansalaisopistoon tai Vieremän Rintamaveteraanit ry:n sihteeri Pekka Kauppiseen. Vieremän kansalaisopiston sotahistoriaryhmä jatkaa työtään jälleen ensi vuoden puolella.
Tutustu sivustoon osoitteessa www.vieremanveteraanit.fi!
Lämpimät kiitokset kaikille haastatelluille veteraaneille ja lotille sekä sivuston sisällön rakentamiseen osallistuneille. Sivuston rakentamista on tukenut Einari Vidgrénin muistorahasto.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kipinä