Etusivu / Palvelut / Vapaa-aika / Kansalaisopisto / Ajankohtaista

Lukuvuosi 2018-2019

 

Lukuvuoden 2018-2019 opetus alkaa 24.9. alkavalla viikolla (viikko 39), yksinlaulu, Kyläkööri ja naiskuoro aloittavat jo 17.9. Opinto-ohjelma 2018-2019 on jaettu jokaiseen vieremäläiseen talouteen postin mukana to 6.9. ja on nettisivullamme.  Kursseille ilmoittautuminen on 17.9. mennessä puhelimitse 0400 370132 tai sähköpostilla eevaliisa.kumpulainen@vierema.fi.  Yksinlauluun ja naiskuoroon on ilmoittauduttava 12.9. mennessä.

Syystoimintakauden opintokurssit kokoontuvat pääsääntöisesti 24.9. - 2.12.2018 ja kevään toimintakauden kurssit 7.1. - 28.4.2019. Loma-aikoina syyslomalla 15. - 21.10.2018, talvilomalla 4. - 10.3.2019 sekä pääsiäislomalla 19.4. - 22.4.2019 ei anneta opetusta. Erikseen sovittaessa kurssien opetusta voidaan antaa myös muina aikoina.

Lisätietoja opiston toimistosta  puh. 0400 370132.

 

Kuntotunti- ja joogaryhmiin mahtuu lisää oppilaita

Maanantain ja torstain kuntotunteihin voi tulla vielä mukaan, samoin maanantai-illan ja keskiviikkoaamun joogaan. Myös joissakin kuntosaliryhmissä on vapaita paikkoja. Ilmoittaudu opiston toimistolle puh. 0400 370132.

 

 

Paikallishistoriaa talteen

Paikallishistoriaa talteen kokoontuu kevätkaudella kunnanviraston valtuustosalissa (ei koulun auditoriossa) klo 11.00 - 12.30 torstaisin 10.1., 24.1., 7.2., 21.2., 14.3., 28.3., 11.4. ja 25.4. Vetäjänä on Ville Heikkinen, maksuton kurssi, ei ennakkoilmoittautumista.  Huom!  Muuttunut kelloaika!

 

Sodan ajan historiaa talteen

Sodan ajan historiaa talteen ryhmän kevätkauden ensimmäinen kokoontuminen on pe 25.1. klo 10 - 11.30 valtuustosalissa, luennoi Ilmari Hakala. Seuraavan kokoontumisen aika ilmoitetaan myöhemmin.

 

Savimäen näytelmäryhmä

Savimäen näytelmäryhmä, op. Sisko Niskanen,  kokoontuu kevätlukukaudella vanhalla kirjastolla, os. Petterintie 35. Ryhmä kokoontuu joka toinen lauantai klo 12-15, lauantait 12.1., 26.1., 9.2., 23.2., 9.3., 23.3., 6.4. ja 27.4.

 

Vaalipaneeli

Kansanedustajaehdokkaiden vaalipaneeli ma 1.4. klo 18 koulukeskuksen auditoriossa, juontajana toimitusjohtaja Reijo Glad Radio Sandels. Kahvitarjoilu ja mahdollisuus tutustua ehdokkaisiin klo 17 alkaen koulun ruokasalissa.

 

Tule tutuksi luennot

Kansalaisopisto järjestää kunnanviraston valtuustosalissa Tule tutuksi luentosarjan, jossa Savo-Karjalan kansanedustajaehdokkailla on mahdollisuus tulla luennoimaan ammattinsa ajankohtaisista asioista.


 Tällä hetkellä tiedossa olevat luennot:

- ma 21.1. klo 14 Suomen EU-puheenjohtajuuskausi ja puolueiden yhteinen valmistautuminen siihen, kansanedustaja, Kristillisdemokraattisen puolueen pj Sari Essayah, KD
- to 24.1. klo 14 Liikenteen biopolttoaineet, maanviljelijä Antti Sarvela, Kok.
- ma 28.1. klo 9  Vapaaehtoistyön mahdollisuudet ja haasteet, diakoni-lähetyssihteeri Minna Sallberg, KD
- ti 29.1. klo 13 Ajankohtaista Euroopasta - aluekehitys, maatalous ja kansainvälinen kauppa, Euroopan parlamentin jäsenen kotimaan avustaja Juha-Pekka Rusanen, Kesk.
- to 7.2. klo 18 Savolaisen voi myydä ulkomaille vai voiko? Maanviljelijä Harri Väänänen, PS
- ti 12.2. klo 13 Hoivan tahtiin: kuka hoivaa meitä nyt ja tulevaisuudessa? Iiris Lehto, Vihr.
- to 14.2. klo 18 Etäsuhteessa Savon kanssa: kotiseutu opiskelijan silmin, opiskelija Senni Martikainen, Vihr.
- ma 18.2. klo 14 Hyvän työelämän eväät - pitkän ja pätkätyön kautta kohti kolmatta ikää, Kirsti Puurunen, Vas.
- to 21.2. klo 18 Ilmavoimien HX-hävittäjähankinta, kapteeni evp. Rauno Taskinen, KD
- ma 11.3. klo 14 Maatalous - kansainvälinen toimiala, maa- ja metsätalousyrittäjä Kati Partanen, Kesk.
- ti 12.3. klo 13 Mitkä oireet ennakoivat rintasyöpää? Tietoa oman terveyden ylläpitämiseksi, Marja Berg, Vihr.
- ke 13.3. klo 14 Työkykykoordinaattorina Ylä-Savon Sotella, sosiaalityöntekijä, työhyvinvoinnin asiantuntija Anne Roponen, Vihr.
- ma 18.3. klo 14 Voiko muistisairauksia ennaltaehkäistä? Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, Kesk.
- ti 19.3. klo 14 Lauluja ja luentohetki vanhojen koululaulujen parissa, luokanopettaja Vesa Linnanmäki, Kesk.
- to 21.3. klo 9 Kirjailija ja poliisi - fiktio ja fakta vastakkain, kirjailija ja poliisi Marko Kilpi, Kok.
- to 21.3. klo 13 Millainen on tänä päivänä ikäihmisen arvokas vanhuus? muisti- ja lähihoitaja Kati Åhman, SDP
- ma 25.3. klo 14 Kansanedustajan työ ja julkisuuden paine, kansanedustaja Markku Eestilä, Kok.
- ti 26.3. klo 13 Maatalouden ja maaseudun tilanne 2019, maanviljelijä, yrittäjä, agrologi Pia Punkki, PS
- ke 27.3. klo 13 Venäjän Karjala toimittajan silmin ja jatkosodan suomalaiset työleirit tutkijan silmin, toimittaja, tietokirjailija Pekka Niiranen, Kok.
- to 28.3. klo 9 Piilotyön yritysharavointi ja pitkäaikaistyöttömien työhönvalmennus, yrittäjä, kirjailija, työhönvalmentaja Rauno Jääskeläinen, Vas.
- to 28.3. klo 13 luennon aiheena hoiva, yrittäjä ja erityistason perheterapeutti Tarja Arbelius, Kok.

 

 

MAKSUT

Opintomaksu on kurssikohtainen, samaten mahdollinen materiaalimaksu. Opintomaksut laskutetaan. Yleisöluennot ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Opetusministeriön myöntämää opintoseteliavustusta on käytettävissämme. Se mahdollistaa kurssimaksujen alentamisen tietyille ryhmille. Syyslukukauden aikana on senioreilla (63 vuotta täyttäneet), eläkeläisillä, alhaisen pohjakoulutuksen omaavilla ja työttömillä mahdollisuus hakea opintoseteliavustusta yhden kurssin maksun alentamiseen 50 %:lla. Kevätlukukauden osalta alennus on 10 % yhden kurssin opintomaksusta. Maahanmuuttajille kaikki kurssit ovat ilmaisia. Opintosetelietuutta haetaan kansalaisopiston ilmoittautumislomakkeella täyttämällä ko. kohta lomakkeesta. Etuutta on haettava 13.10. mennessä, lomakkeita saa kansalaisopiston opettajilta ja opiston toimistosta. Avustusta myönnetään opetusministeriöltä saadun rahan puitteissa.

Yllä mainitun opintoseteliavustuksen lisäksi työttömät saavat 50 %:n alennuksen  esittäessään opettajalle Kelan tai Työttömyyskassan edellisen kuukauden maksutositteen tai TE-toimiston antamalla todistuksella. Lapset saavat myös 50 %:n alennuksen, jos molemmat vanhemmat ovat työttömiä. 

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 12.9.2017, että myös opiskelijat (toisen asteen jne.) saavat 50 %:n alennuksen kurssimaksuista.

 

ILMOITTAUTUMINEN, OPISKELUOIKEUS JA POISSAOLOT

Kaikkiin syyslukukauden kursseihin lukuun ottamatta Kyläkööriä, Veteraanikuoroa, Lavista sekä Haajaisten kuntovoimistelua on sitova ennakkoilmoittautuminen viimeistään 17.9.2018 opiston toimistoon, puh. 0400 370132  tai sähköpostitse os. eevaliisa.kumpulainen@vierema.fi. Musiikin yksilöopetukseen on jo ollut sitova ennakkoilmoittautuminen 23.8.2018 mennessä. Useimmissa kursseissa ennakkoon ilmoittautuneita tulee olla vähintään seitsemän, jotta kurssi voidaan aloittaa. 

Koko lukukauden tai lukuvuoden pituisissa kursseissa on yhden kerran tutustumisoikeus. Lyhytkursseilla ei ole tutustumisoikeutta. Ellei ennakkoon ilmoittautunut saavu kurssin ensimmäiselle opintotunnille, hän menettää opiskelupaikkansa.  Opiskelija, joka on poissa kurssilta kolme kertaa peräkkäin (ilman sopimusta), menettää opiskelupaikkansa.

 

ILMOITTAUTUMISEN PERUUTUS

Ilmoittautuminen on myös sitoumus opintomaksun maksamisesta! Mikäli et voi osallistua kurssille, peru se heti. Aiheettoman laskun välttämiseksi peruutus on aina tehtävä suoraan opiston toimistoon puh. 0400 370132.

 

OPETUSKERRAN PERUUTUS

Joka viikko kokoontuva ryhmä voi peruuntua kerran lukukauden aikana (esim. opettajan sairastuminen) eikä sitä korvata opiskelijoille. Mikäli peruutuskertoja tulee enemmän, hankitaan sijainen tai pidetään myöhemmin korvaava kerta. Opintokerran peruuntumisesta ilmoitetaan opiskelijoille henkilökohtaisesti. Tämän vuoksi on tärkeää, että ilmoittautumislomakkeeseen merkitään puhelinnumero.

 

OPINTOKURSSIN LAKKAAMINEN

Kurssin jatkuessa vähimmäisopiskelijamäärä on viisi. Jos kurssi on kokoontunut lukukauden aikana kolme kertaa alle vähimmäisosallistujamäärän, sen toiminta lakkaa, oli vajauksen syy sitten mikä tahansa. Jokainen opiskelija on tärkeä kurssin jatkumisen kannalta.

 

ETÄOPISKELIJA

Kansalaisopisto kokeilee opetuksen välittämistä videovälitteisesti. Kehonhuoltotunteja ja erikseen tiedotettuja luentoja voi seurata vaikka kotona tai kyläntalolla. Seuraamiseen tarvitaan nettiyhteys ja tietokone. Opistolta saa linkin, jonka kautta kirjaudutaan ohjelmaan. Etäopiskelijoille opetus on tämän lukuvuoden maksuton, koska vielä opettelemme lähetysten tekniikkaa.

 

 

Vieremän veteraanien nettisivusto

Vieremän veteraanien uusi nettisivusto on julkaistu. Vieremäläisiä sotaveteraaneja on haastateltu vuosien aikana. Nyt julkaistulle sivustolle on koottu näitä veteraanien sotatarinoita, kuvia sotien ajoilta ja uudempaa kuvamateriaalia taistelupaikoilta sekä Vieremän historiaa vuodesta 1918 alkaen.
Sivuston materiaalia lisätään edelleen ja uusia tarinoita julkaistaan. Tarinoita voi tulla myös kirjoittamaan ottamalla yhteyttä sivuston kautta, Vieremän kansalaisopistoon tai Vieremän Rintamaveteraanit ry:n sihteeri Pekka Kauppiseen. Vieremän kansalaisopiston sotahistoriaryhmä jatkaa työtään jälleen ensi vuoden puolella.
Tutustu sivustoon osoitteessa www.vieremanveteraanit.fi!
Lämpimät kiitokset kaikille haastatelluille veteraaneille ja lotille sekä sivuston sisällön rakentamiseen osallistuneille. Sivuston rakentamista on tukenut Einari Vidgrénin muistorahasto.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kipinä