Frisbeegolfrata

 

Vieremän frisbeegolfrata sijaitsee Iivon Areenan ( Pamppulantie 4 74200 Vieremä) välittömässä läheisyydessä, Puistorinteen kuntoradan maastossa.

Alue on mukavasti kumpuilevaa monimuotoista mäntymetsää, jota on hyödynnetty hyvin väylien sijoittelussa.

Ratatyyppi: metsärata

Pinnanmuodot: kumpuileva, jonkin verran korkeus eroja.

Väylien määrä: 9 

Korit: discgolfpark-maalikorit

Heittopaikat: TeePad

Opasteet: TeeSign

Rata on suunniteltu palvelemaan harrastajia vasta-alkajista kilpapelaajiin. Rata-alue on talvella hiihtokäytössä.

Löytökiekkojen palautuslaatikko on Iivon Areenan huoltorakennuksen seinällä, ilmoitustaulun vieressä. Kirjoita kiekkoosi puhelinnumero niin kiekko löytää kotiin nopeammin. 

Harrastajan käyttäjäkokemus radasta: " Rata antaa haasteen myös hieman pidempään pelanneelle. Radalla focus on tarkoissa ja hallituissa heitoissa, ei niinkään mahdollisimman pitkissä. Pidän erityisesti korkeuseron vaihteluista. Varsinkin väylällä 8. on mahdollisuus heittoon korin viereen vaikka matkaa on 120+metriä...rata on myös äärimmäisen kaunis metsärata. Kolikon kääntöpuolena voi mahdollisesti olla myös, että rata on vasta-alkajalle vaikea puuston vuoksi." 

Alla vinkkivideo aloittelijalle Tiitun ja Ronjan neuvojen mukaan: 

YouTubessa hakukenttään linkki: https://youtu.be/vYMkOy-XJcE

Frisbeegolf.MOV

 

Lisää tietoa, frisbeegolfin etikettiä ja käytännön vinkkejä:

Frisbeegolf Säännöt 2023 | Tutustu Lajiin | Frisbeegolfopas.fi

Frisbeegolf kiekot | Miten eri kiekot lentävät? | Frisbeegolfopas.fi

Frisbeegolf sanasto | Opi lajin termistö | Frisbeegolfopas.fi

Frisbeegolf tekniikka – Lue vinkit | Frisbeegolfopas.fi

 

Frisbeegolfradan kartta

Vieremän frisbeegolfrata.png

 

Hiihtoladut ja kuntopolut

Valaistut ladut/kuntopolut kirkonkylällä (lähtö Iivon Areenalta, urheilukenttä): 1 km/1,7 km/3 km/5 km (latukartta ja latuprofiili liitetiedostoina sivun alareunassa).
Lisäksi kirkonkylällä valaisemattomia latuja: 8,7 km latu ja yhdyslatu Rientola-Urheilukenttä 1,8 km.
Pohjoisella ja Itäisellä (valaistu) kouluilla on 1 km hiihtoladut.

Latukartat ja -profiilit: 

Urheilukentältä lähtevät ladut.pdf

Valaistut latureitit ja Pöytämäen latureitti.pdf

Yhdyslatu Rientola-Urheilukenttä1,8 km.pdf

Latuprofiilit 5 km ja 3,3 km.pdf

 

Lähiliikuntapaikat

Einarin puisto (Ponssentie 8); leikkipuisto, seniorikuntoilualue, ulkokuntoilulaitteita, beachvolleykenttä, sulkapalloverkko, polkupyörärata, nuotiopaikka.

Frisbeegolf-rata urheilukentän ( Iivon Areena) maastossa.

Kirkonkylän Miniareena  koulukeskuksen piha-alueella.

 

Einarin puisto 

Vieremän keskustassa sijaitseva Einarin puisto tarjoaa upeat mahdollisuudet monenlaiseen ulkoiluun. Vuonna 2016 rakennettu puisto on rakennettu kunnioittamaan Ponssen perustajan Einari Vidgrénin muistoa. Parhaiten Einarista muistuttaa puistossa oleva lasten Ponsse Scorpion eli "kiipeilyharvesteri", joka onkin noussut yhdeksi puiston suosikiksi.

Puistossa on tekemistä kaikenikäisille kunnosta riippumatta. Lapsille viihdykkeinä toimivat eri leikkivälineet ja vanhempaa väkeä virkistää seniorikuntoilualue. Liikunnasta innostuneet voivat kokeilla ulkokuntoilulaitteita, beachvolleykenttää tai polkupyörärataa. Ulkoilun lomassa voi myös paistaa makkarat tulentekopaikalla. Talvella puistossa on pulkkamäki.

Huoltorakennuksessa on wc-tila sekä puuliiteri.

Einarin puisto on myös Aarnikotkan luontopolun lähtöpiste.

Einarin puisto sijaitseee Ponssentien varressa terveyskeskuksen vastapäätä, osoitteessa Ponssentie 8, 74200 Vieremä.

 

Patikointi- ja pyöräilyreitit luontokohteissa 

Nissilässä Hällämönharju ja rakennettu Linnaharjun metsäpolku

Polun tarkoituksena on esitellä luonnonkaunista Linnaharjua ja Luvejokea, sekä kertoa ensolaisesta metsänkäsittelystä. Harju on maisemallisesti erittäin kaunis, korkea, jyrkkärinteinen selänne sitä seuraavine suppajaksoineen. Polku käy myös rantakasvillisuudeltaan rehevällä Luvejoella.

Polku on kaikille avoin, soveltuen myös ryhmille. Polun lähtöpisteessä on pysäköintimahdollisuus myös linja-autoille. Nuotiopaikalla on tulenteko sallittu erityistä varovaisuutta noudattaen. Omat polttopuut mukaan. Vieremän kunta vastaa ylläpidosta.

Pituus n. 4 km.

Linnaharjun metsäpolku.pdf

 

 Linnakankaan retkeilyreitti, vaellus- ja pyöräilyreitti Nissilässä

Retkeilyreitin avajaisia vietettiin 2.7. 2022.

Reitin lähtöpiste on Nissilän nuorisoseurantalo Tapiola. Tapiolan piha-alueella on P-paikka ja puucee. Osoite Nissiläntie 1570 74250 Nissilä. 

Reitti on merkitty selkeillä opasteviitoilla. Vaihteleva maasto ja korkeuserot tekevät reitistä mielenkiintoisen sekä sopivan haasteellisen mutta se sopii retkikohteeksi myös tavalliselle kuntoilijalle. Retkeilijän mieltymyksen mukaan reitin pituutta on helppo muokata esimerkiksi valitsemalla aloituspaikaksi Linnaharjun kodan (parkkipaikka) osoitteessa Nissiläntie 1976 d 74250 Nissilä. 

  Reittikartta Linnakankaan.pdf

 https://kartta.paikkatietoikkuna.fi/?lang=fi&uuid=65ca3ee9-2425-47e5-8cb8-95ebb2c47c58

 

Talaskankaan retkeilyreitti

 Talaskankaan alueen luonnosta saa hyvän käsityksen kulkemalla rakennettuja polkuja pitkin. Helppokulkuisia retkipolkuja on yhteensä n. 12 km. Pohjoisosassa polku haarautuu Heinosenaholla, missä oleva hakkuualue oli suojeluaktivistien suoran toiminnan paikka. Reitin varressa on kolme tulentekopaikkaa: laavut Patalammella ja Pikku-Talaksen länsirannan niemessä sekä puolikota Pikku-Talaksen pohjoisosassa.

Polkujen lähtöpisteeseen on Vieremän keskustaajamasta n. 33 km.

Helppokulkuisten polkujen pituus n. 12 km.

 Talaskankaan reittikartta.pdf

Talaskangas.pdf

 

 Aarnikotkan polku

Patikointiin soveltuva retkeilyreitti Vieremä - Talaskangas (matkalla Hukkalan, Pitkäkankaan ja Läsykankaan laavut).

Aarnikotkan polku on monipuolinen ja vaihteleva patikointireitti. Reitti kulkee vanhoja polkuja sekä kärry- ja kyläteitä pitkin. Sen varrella on monenlaisia nähtävyyksiä, kuten Kuorejärven kaskiviljelyalue, Kotvakkojoen vanhat kuusimetsät sekä Talaskankaan luonnonsuojelualue. Aarnikotkan polun kasvillisuus on erityisen monipuolinen, Kotvakkojoen lähialuella ja Kuorejärven kaskiniityillä. Kasvillisuus vaihtelee lehtokorpimaisemista ihmisen muokkaamiin heinä- ja ruohoniittyihin.

Merkitty reitti etenee Einarin puistosta Talaskankaalle. Reitin varrella on Hukkalan, Pitkäkankaan, Läsykosken ja Puolinmäen laavut tulentekopaikkoineen (laavuilla on nuotiopuita).

Pituus n. 40 km

Aarnikokanpolku lähtöpaikka.JPGAarni kuntoradalle urheilukentältä 2.JPGAarni polku erkanee kuntoradalta.JPG

Aarni Hukkalanlaavu.JPGAarni metsäpolku.JPG

Lauantaina 3.9.  järjestetään Aarnikotkanpolulla Hiljaisuuden kävely, Aarni the Walk of Silence tapahtuma.

40 kilometrin vaelluksen aikana tutustut ylä-savolaiseen havumetsämaisemaan järvineen ja jokineen. Matkan varrella voit pysähtyä lepäämään laavulle kuunnellen ohitsesi virtaavan joen solinaa. Talaskankaalla sinua tervehtivät ikiaikaiset hongat ja naavaiset kuuset. Reitin voi kulkea myös osissa. Kaikille laavuille pääsee tarvittaessa autolla.

Huom! Reitti kokonaisuudessaan on haastava ja osin vaikeakulkuinen, mutta voit joko haastaa itseäsi kulkemalla koko reitin, tai kulkea pienemmän pätkän yhdeltä laavulta toiselle

 
Aarnikotkan polku.pdf

 

Veneilyreitti 

Vieremä - Iisalmi, venesatama Vieremällä, os. Ouluntie 1992 74200 Vieremä.

Veneilyreitti Vieremä-Iisalmi; syväys yksi metri. Vierasvenesatama on kirkonkylän venelaiturissa, vieraspaikka merkitty. Moottoriveneellä liikkuvalle Vieremä on Vuoksen vesireitin pohjoisin satama.

Iisalmesta on hyvät yhteydet Saiman vesistöä pitkin aina Suomenlahdelle saakka. Kuopion ja Kallaveden reiteiltä voi poiketa Syvärille ja Tahkon alueelle ja pohjoinen vesireitti yltää Vieremälle saakka.

Melontaan on mahdollisuus, vesitilanteen mukaan, jos jatketaan vesireittiä pohjoiseen. Rotimojärvestä alkunsa saava Rotimojoki - Murennusjoki melontareitti saapuu n. 40 km virtailtuaan Vieremän satamaan.

 

Veneilykartat ulottuvat Vieremälle, Kiuruvedelle ja idässä Iisalmen Viitaanjärvelle saakka.

Karttasarja löytyy osoitteesta https://www.karttakauppa.fi/tuote/sisavesikarttasarja-m140-000-savonl-kuopio-iisalmi-2016/. 

 

Venesatama Vieremä.jpg